Блок масата е често използван начин за обслужване на голямо количество гости както в хотели, така и на събития. За обслужването на блок маса имате нужда от специално оборудване, което да ви помогне да се справите с подготвянето и сервирането на разнообразни ястия в големи количества.

Блок маса 1 - за перфектни ястия

Блок маса – за перфектно поднесени ястия

В следващите редове ще ви разкажем за основните видове кухненско оборудване, което трябва да подготвите, когато се налага да обслужвате блок маса

Оборудване за готвене за блок маса

Конкретното оборудване за готвене за блок маса ще варира в зависимост от това какво се сервира на гостите. Уреди като фритюрници, конвекторни фурни, готварски котлони, котлони за готвене на пара и скари обикновено са сред стандартните в кухнята за блок маса. Скарите на въглища се срещат по-рядко, тъй като храни, приготвени на въглища, рядко се намират на блок маса. Някои елементи от оборудването като готварски фурни, пушилни, конвектомати, също могат да се окажат ценни в готвенето на ястия с голям обем. Добра идея е да разполагате с шоков охладител, който ще ви помогне да приготвяте голям брой ястия значително по-рано и да ги съхранявате в перфектна форма часове наред, докато дойде време да се сервират.

Оборудване за приготвяне на храна за блок маса

Качественото оборудване за приготвяне на храна е задължително в професионалната кухня за блок маса. Винаги има огромно количество подготвителна работа, която трябва да се извърши в голям обем, и когато времето не достига, може да се окаже непосилна задача да подготвите дори една съставка за претъпкана блок маса. В този списък с уреди за блок маса включваме: чопъри, зеленчукорезачки, картофобелачки, колбасорезачки, кутери, месомелачки, пасатори, планетарни миксери – всички те ще спестят време на готвачите, за да се посветят на по-прецизните задачи.

Посуда за блок маса

Всяка кухня, която подготвя блок маса, се нуждае от голямо количество тави и контейнери с или без капаци. Необходим е пълен набор от съдове за готвене, включително по-големи видове като тенджери за бульон, уок и тигани за задушаване, както и стандартните прибори за готвене и сервиране, дъски за рязане, мерителни чаши, купи за смесване и т.н., но в размери, предназначени да се справят с голям обем храна.

Съхранение на ястия за блок маса

Блок маса 2 - за ресторанти в хотели

Блок маса -за истинско кулинарно преживяване

Работата с блок маса може да изисква съхранение на значително по-големи количества храна в сравнение с други ресторанти. Нещо повече, тук има нужда не само от повече хранителни продукти, но и прибори, прибори за хранене, съдове за готвене, контейнери, почистващи продукти или кърпи. Затова в кухнята за блок маса винаги трябва да има много пространство за съхранение. Рафтовете, стелажите за тежки предмети, стелажите за прибори – те са абсолютно необходими за работата с блок маса. Има нужда също така от хладилници и фризери, които да побират и огромното количество продукти.

Охлаждане на храната за блок маса

Ресторантите с блок маса имат нужда от големи хладилници и фризери за хранителни продукти, както и за заготовките или вече готовата храна. Хладилните маси за приготвяне не са толкова голям проблем, тъй като готвачите не готвят непременно на конвейер; въпреки това често са необходими шокови охладители, които да охладят тавите до безопасни температури, докато дойде подходящо за тях време. Планирайте хладилниците и охладителите така, че да остава свободно място в тях, за да осигурите спокойна работа в кухнята.

Отопление и затопляне за блок маса

По-големите фурни за готвене и задържане, уреди за затопляне или втасване, отоплителни шкафове, бен мари са често срещани в кухните за блок маса. Те осигуряват на готвачите начин да запазят храната топла, преди да тръгне по линията за обслужване на блок масата, и им позволява по-лесно да управляват работата си. Такова оборудване също така осигурява топла зона за съхранение на храните, от които се приготвят най-големи количества.

Маси, плотове и мивки за блок маса

Блок маса 3 - специализирано оборудване

Професионално оборудване за блок маса

Кухните тип блок маса традиционно не се придържат към шаблона „конвейер“, както правят стандартните ресторанти. Това дава малко повече свобода на ресторантьорите по отношение на структурирането на пространството в кухнята. Кухните за блок маса се нуждаят от всички обичайни маси, стойки и мивки за заведения, но имат свободата да проектират оформлението си, както намерят за удобно.

Почистване и хигиена в кухня за блок маса

Перфектната хигиена в кухнята за блок маса е задължителна, но и трудна за поддържане. Затова е наложително да има достатъчно големи контейнери за отпадъците. Готвенето на големи количества храна за блок масата изисква и големи количества съдове, така че е от съществено значение да имате съдомиялна машина, която не само може да се справи с многото мръсни съдове от салона, но и със сериозното почистване, необходимо за тенджерите и тигани.

Сервиране на блок маса

В салона при обслужване тип блок маса също има нужда от специално оборудване. Тъй като при блок маса храната се сервира в салона и клиентите сами разсипват и сервират, това значително променя нуждите от оборудване.

На първо място, има нужда от значително оборудване за отопление. Топлата храна трябва да поддържа постоянна висока температура, за да бъде сервирана, така че линиите на една блок маса трябва едновременно да бъдат и нагреватели за храна.

В същото време има редица храни, които трябва да останат студени в блок масата, така че има нужда от салатни барове, хладилни витрини или охладителни ролтопи.

Тъй като съдовете и приборите за хранене се използват свободно от клиентите на блок масата, повечето заведения предпочитат да избират относително стандартизирани модели, които лесно се намират и попълват. Често има само два-три вида чинии, от които клиентите да избират, а същото важи и за купите. По-важно е да имате адекватни количества съдове, вместо да са разнообразни. Те трябва да се съхраняват на линиите на блок масата, така че трябва да има място за подреждане на чисти чинии. Най-често заведенията тип блок маса предлагат като прибори само вилица и нож на масите. Лъжиците за супа или десерти, както и сламки и хартиени салфетки, се използват по-рядко и често се намират само на блок масата.

Блок маса 4 - качествено кухненско оборудване

Блок маса – огромно разнообразие от уреди

Оборудване за блок маса от Вера 94

В каталозите на  Вера 94 ще откриете разнообразни професионални кухненски уреди, подходящи за обслужване на блок маса. Ако имате въпроси или колебания, свържете се с нашите консултанти, които ще ви дадат компетентни съвети и насоки, за да направите най-подходящия за вас избор.

Оборудване за готвене за блок маса

Оборудване за приготвяне на храна за блок маса

Посуда за блок маса

Съхранение на ястия за блок маса

Охлаждане на храната за блок маса

Отопление и затопляне за блок маса

Маси, плотове и мивки за блок маса

Почистване и хигиена в кухня за блок маса

Сервиране на блок маса