Професионални конвектомати

Професионални конвектомати

Конвектоматите на Rational са безспорния технологичен лидер в света. Те осигуряват най-съвършената технология за готвене в професионалната кухня. Краткото време за готвене се получава от прецизното смесване на пара и горещ въздух с точност до 1% на необходимото съотношение.

Световния лидер Rational постига своята позиция от 57% дял от световното производство на конвектомати. Това е благодарение на недостижимото за конкурентите съотношение цена-полза за клиента.

Единствената по рода си технология на Rational позволява на конвектоматите да различават количеството на заредените продукти в камерата, както и големината на отделния продукт(Например дали пилето на грил е 1200гр. или 1600гр.). По този начин осигуряват оптималното приготвяне – запичане и температура в сърцевината. Също така определят най-подходящите условия за готвене като температура, влажност и скорост на въздушния поток и ги променят по време на процеса, за да постигнат желания и определен от вас резултат. Това накратко означава, че всеки в кухнята постига същия резултат както и водещият готвач.

Всичко това и още много функционалности се постигат благодарение на патентованото изчисляване на влажността в камерата всяка секунда като тя се променя и добавя пара чрез парния генератор или отнема – чрез парния кондензатор. Процесът на готвене е автоматичен. Служителите в кухнята определят само желания резултат. За всичко друго се грижат конвектоматите на Rational.

 

Конвектомати RATIONAL iCombiPro

iCombi Pro

Конвектомати RATIONAL iCombiPro

iCombi Classic

Показване на 10–14 от 14 резултата

Конвектомат

Конвектоматът е професионална фурна с високоскоростни вентилатори, парогенератор и паров кондензатор, която поддържа автоматично предварително зададени режими за готвене. Той създава равномерна температура, при която ястието се готви по-бързо и качествено, и контролира влажността  и скоростта на въздуха, за да получите перфектни резултати.

Вижте повече:

Конвектоматът може да вари, пече или пържи и е подходящ буквално за всякакви ястия. Използва се във разнообразни по тип заведения, от големи пекарни през средни ресторанти до бистра за улична храна.

Конвектомат 1 - професионализъм

Конвектомат – най-добри резулати

Появата на конвектомата

Конвектоматът се появява на света през 1976 година, като първият модел е създаден от компанията Rational. В над 40-годишната си история конвектоматите се развиват постоянно и днес предлагат много повече функции и възможности. Но и до сега Rational остава световен лидер в иновациите и производството на конвектомати с над 50% от пазарния дял в световен мащаб.

 

Възможности на парния конвектомат

Конвектоматът с пара дава възможност да приготвяте ястията по три различни начина: с пара, с горещ въздух или с двете едновременно. Така получавате един уред, който може да вари, пече и пържи.

При готвене с горещ въздух конвектоматът може успешно да пече или запържва печива и ястия, като го прави на по-ниски температури и запазва по-добре хранителните вещества.

При готвене с пара конвектоматът използва парогенератор, който впръсква пара в камерата за готвене и създава ефект на варене на пара. Продуктите запазват обема и сочността си, което е особено подходящо за приготвяне на месо и риба, а зеленчуците запазват цветовете и вкусовете си.

Комбинираното готвене с парен конвектомат дава онзи професионализъм, от който всяка кухня се нуждае. В него работи не само парогенератор, но и парен кондензатор, който отнема от влагата, когато е нужно, за да постигне желания ефект. Така конвектоматът може автоматично да поддържа подходящи нива на температура и влажност, за да даде резултата, от който се нуждаете – месото например няма да загуби обема и сочността си, както при обичайно печене, но ще получи страхотна хрупкава коричка.

Конвектомат 2 - по-бързо и вкусно

Конвектомат – интуитивно управление

 

Допълнителни функции на конвектомата

Конвектоматът може да ви предложи редица допълнителни екстри, които да улеснят значително работата в кухнята и да създадат условия за по-бързо и вкусно приготвена храна.

Интуитивно управление

Съвременният конвектомат може да се управлява чрез табло с интуитивен контрол. Това означава, че по него са изобразени икони, които с ясни указания водят персонала стъпка по стъпка към настройка на производството. Това отнема нуждата от предварително обучение за работа с конкретния уред.

Система за разпознаване на количеството продукти

Това е система, която автоматично ще провери размера, количеството и състоянието на продуктите, които сте сложили в конвектомата. Така ще осигурява всеки път перфектни условия за приготвянето на храната. От вас се изисква само да зададете крайния резултат, който желаете.

Система за измиване на конвектомата

Някои модели конвектомати имат автоматична система за бързо измиване, която позволява да се поддържа перфектна хигиена, както и да не се смесват аромати и вкусове при приготвянето на различни ястия едно след друго. Измиването може да се прави бързо между отделните ястия или дълбоко, през нощта, за да отстрани по-упоритите петна и да приготви конвектомата за работа на сутринта. Такава система би ви спестила време, усилия и разходи по почистването, като в същото време гарантира перфектен вкус на храната ви.

Интелигентно готвене с конвектомат

Конвектомат 3 - онлайн управление

Конвектомат – интелигентно готвене

Някои конвектомати изискват от вас да зададете температура и време за приготвяне на ястието. Други обаче разполагат със система за интелигентно готвене, която сама се грижи да получавате винаги перфектен резултат. От вас се иска да зададете резултата, който желаете, а системата за интелигентно готвене проверява влажността и температурата на ястието и коригира работата си своевременно, за да изпълни заданието.

Един конвектомат с интелигентно готвене ще ви позволи да приготвяте няколко различни ястия едновременно, като регулира параметрите си според зададения желан резултат. Можете също така да променяте целта по всяко време, да отлагате готвенето във времето, да повтаряте вече извършено готвене.

Интелигентно управление на въздушния поток и парата

Ефективното управление на циркулацията на горещия въздух и влажността в един конвектомат може да намали времето за приготвяне на ястието с 10%. Той управлява готвенето спрямо плътността и броя на продуктите, като успява да гарантира еднакво добри резултати, без значение колко ястия се приготвят едновременно.

Онлайн управление на конвектомати

Най-добрите съвременни конвектомати разполагат със специален интерфейс, чрез който да се свържат с интернет мрежа. Това ви дава възможност да управлявате конвектомата от разстояние, като задавате предварително рецепти и следите през цялото време кой уред каква храна приготвя в реално време.

Ползи от използването на конвектомат

Конвектоматът използва мощни вентилатори, които завихрят топлия въздух и правят температурата във всяко кътче на камерата за готвене еднаква. Така в него няма горещи и студени места и храната се готви еднакво бързо и с еднакво качество във всяка точка. Активното циркулиране на горещ въздух в камерата позволява необходимата температура за приготвяне на ястието да се намали с около 4 градуса, което намалява разходите за енергия, както и времето за приготвяне на ястието с до 25% в сравнение с традиционната фурна.

Парният конвектомат работи не само с горещ въздух, но и с контролиране на парата в камерата, което позволява още повече възможности за приготвяне на храна и много по-добри резултати.

Конвектомат 4 - най-добри резултати

Конвектомат – по-гъвкаво приготвянето на храната

На практика всичко, което може да се приготви в обикновена фурна, може да се сготви и в конвектомат. В него можете да печете на грил, поширате, пържите, сотирате, бланширате, задушавате на пара, да варите, опушвате, готвите на ниска температура, да приготвяте торти, сладкиши, месо, основни ястия и др. Продуктите запазват хранителните си вещества, а ястията придобиват по-добър вкус, тъй като се готвят за по-кратко време и на по-ниска температура.

 

Използването на конвектомат може да намали нуждата от персонал и оборудване, да позволи да планирате по-гъвкаво приготвянето на храната, да ви даде винаги получавате еднакво добри резултати, без значение кой използва уреда.

 

Видове конвектомат според размера

Най-общо конвектоматите са три основни вида: плотови и подови.

Конвектоматът за плот има компактни размери, лесно се инсталира и е подходящ за по-малки заведения. Обикновено събира около 3 до 6 тави и може да приготвя между 20 и 100 ястия.

Подовият конвектомат има значително по-големи размери, но има по-голям капацитет и може да приготвя по-голям брой ястия едновременно, което го прави перфектен за натоварени кухни.

Конвектомат 5 - перфектен за натоварени кухни

Конвектомат – различни видове

Електрически или газов конвектомат

Конвектоматът може да бъде захранван с електричество или с газ, в зависимост от модела, като това зависи от наличието на захранване с газ, свободната електрическа мощност и предпочитанията на клиента.

Появата на конвектомата

Възможности на парния конвектомат

Допълнителни функции на конвектомата

Ползи от използването на конвектомат

Видове конвектомат според размера

Електрически или газов конвектомат